INFORMACJA O EFEKTACH POPŻ PODPROGRAM 2020
4 stycznia 2022
Ośrodek Pomocy Społecznej w Baćkowicach przy współpracy ze Świętokrzyskim Bankiem Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
• skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 364 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Baćkowice.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 15,60 tony żywności (łącznie 1456 paczek żywnościowych).
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 5 uczestników
• żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 3 uczestników
• Kulinarnych – 1 spotkanie dla 4 uczestników
• Niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 5 Uczestników